Kategori Arşivleri: Ahşap Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ŞÖVALE SATIN ALIRKEN BİLİNMESİ GEREKENLER

ŞÖVALE SATIN ALMADAN ÖNCE İLK OLARAK İMALATTA KULLANILAN AĞACIN KALİTESİ, TÜRÜ VE YAPISININ BİLİNMESİ GEREKİYOR. GENEL OLARAK BU KRİTERLER ŞÖVALENİN FİYATINI DA ETKİLEMEKTEDİR. ÜRÜNÜN TERCİH EDİLMESİ AŞAMASINDA İLK OLARAK 1. SINIF KAYIN AĞAÇLARININ TERCİH EDİLMESİNDE YARAR VAR. BU AĞACIN FIRINLANDIKTAN SONRA ŞÖVALE HALİNE GETİRİLMESİ ÖNEMLİDİR. KAYIN AĞACI YAPISAL OLARAK SAĞLAMDIR VE OLDUKÇA KALİTELİ BİR DURUŞ SERGİLER. FIRINLANMASI DA ŞÖVALENİN DAYANIKLI OLMASINI VE UZUN SÜRE KULLANILMASINI SAĞLAR.

ŞÖVALE, RESİM SANATI İLE İLGİLENEN AMATÖR VE PROFESYONELLERİN RESİM ÇALIŞMASI YAPARKEN TUVAL KOYDUKLARI VE ÇALIŞMALARINI YAPTIKLARI AHŞAP SEHPADIR. KALİTELİ ŞÖVALE SATIN ALMAK KULLANIM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR. KALİTELİ ŞÖVALENİN NASIL OLDUĞUNU ANLAMAK İÇİN, ŞÖVALENİN ÜRETİLDİĞİ AĞACIN NE OLDUĞUNA BAKILMALIDIR. BİRİNCİ SINIF KAYIN AĞACINDAN ÜRETİLMİŞ ŞÖVALELER OLDUKÇA SAĞLAM, KALİTELİ VE ÇOK UZUN SÜRELİ KULLANIMA UYGUNDUR.

ŞÖVALE İMALATINDA FIRINLANMIŞ KAYIN AĞACI KULLANILMASI VE ŞÖVALENİN BU İŞLEM SONRA ÜRETİLMESİ, ŞÖVALE SETİNİN DAYANIKLILIĞINI ARTTIRAN BİR FAKTÖRDÜR. BU ŞEKİLDE ÜRETİLMİŞ OLAN ŞÖVALELER SOĞUĞA VE SICAĞA KARŞI DAYANIKLI YAPIYA GELMEKTEDİR. ÜÇ AYAKLI SİSTEMDEN MEYDANA GELEN ŞÖVALELER METAL AKSAMLAR İLE BAĞLANTI NOKTALARINA SAHİPTİR. ŞÖVALELER KAPANABİLEN VE KATLANABİLEN BİR YAPIYA SAHİP OLDUKLARI İÇİN KOLAYCA TAŞINABİLMEKTEDİR. ŞÖVALE ÜZERİNDE TUVALE RESİM YAPMAK OLDUKÇA RAHATLIK SAĞLAMAKTADIR.

DENGELİ, ORANTILI VE BASİT RESİM YAPMANIN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN ŞÖVALE KULLANIMI ÖNEMLİDİR. KIRTASİYELER, ÖĞRENCİLER, ORGANİZASYON ŞİRKETLERİ, SANAT OKULLARI VE BENZERİ HERKES ŞÖVALE SATIN ALARAK, KULLANABİLMEKTEDİR. ŞÖVALE İLE HEM RESİM ÇALIŞMALARI YAPILABİLMEKTE HEM DE YAPILAN RESİM ÇALIŞMALARININ SERGİLENMESİ AMACIYLA ŞÖVALELER KULLANILMAKTADIR. ŞÖVALE SETİ İLE RESSAMLAR YAPTIKLARI ÇALIŞMALARI KOLAYCA SERGİLEYEBİLMEKTEDİR.

ŞÖVALE SATIN ALIRKEN İMALATÇIDAN ŞÖVALE SATIN ALMAK AYRI BİR ÖNEME SAHİPTİR. ÇÜNKÜ TOPTAN ŞÖVALE SATIŞI GERÇEKLEŞTİREN ŞÖVALE İMALATÇILARI ARACISIZ BİR SATIŞ GERÇEKLEŞTİRMEKTEDİR. BU HEM DAHA UYGUN ŞÖVALE FİYATLARI İLE SATIN ALMANIZI HEM DE DAHA KALİTELİ ŞÖVALE SATIN ALMANIZI SAĞLAYACAKTIR. ŞÖVALE İMALATÇILARINDAN HER ZAMAN AYNI KALİTEDE ŞÖVALE SATIN ALMANIZ MÜMKÜNDÜR. ŞÖVALE ÜRETİMLERİ GENEL KULLANIMA UYGUN STANDART ÖLÇÜLERDE OLABİLDİĞİ GİBİ ÖZEL ÖLÇÜLERDE DE YAPILABİLMEKTEDİR.ONLİNE TUVAL SATIŞ SİTESİ ÜZERİNDEN STANDART ÖLÇÜLERDE YA DA İSTEDİĞİNİZ ÖZEL ÖLÇÜLERDE, KALİTELİ ŞÖVALELERİ UYGUN ŞÖVALE FİYATLARI İLE SATIN ALABİLİRSİNİZ.

ŞÖVALE ALMADAN ÖNCE ŞÖVALE TUVAL SİTEMİZE YA DA ŞÖVALE İMAALATHANEMİZE ZİYARET ETMENİZİ RİCA EDERİZ.

İYİ GÜNLERDE KULLANMANIZ DİLEĞİYLE…

ÇANAKCI AHŞAP PROFİL SANAYİ

ŞÖVALE ÇEŞİTLERİ

ŞÖVALENİN KULLANIM AMACINA GÖRE PEK ÇOK ÇEŞİDİ BULUNMAKTADIR. ÜÇ AYAK, MASA ÜSTÜ, STÜDYO TİPİ, KIR TİPİ VE ÇANTALI ŞÖVALELER GÜNÜMÜZDE EN ÇOK KULLANILAN ÇEŞİTLERDENDİR. MASA TİPİ ŞÖVALE, YÜKSEK BİR ZEMİN VEYA MASA ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILMASI İÇİN TERCİH EDİLMEKTEDİR. BU YÜZDEN BOYU KISADIR VE AYAKLARI DA YERE PARALEL BİR ŞEKİLDE TASARLANMIŞTIR.

ATÖLYE TİPİ ŞÖVALELER, 3 VEYA 4 AYAK ÜZERİNDE DURABİLMEKTEDİR. TERCİH EDECEK OLAN KİŞİNİN BOYUNA GÖRE FARKLI UZUNLUKLARDA KULLANILABİLİR. ÇANTALI VE KIR TİPİ ŞÖVALELER İSE DAHA KOLAY BİR ŞEKİLDE TAŞINABİLMESİ AMACIYLA TASARLANMIŞTIR. HAFİF VE PORTATİF MALZEMELERDEN ÜRETİLMİŞTİR.

DAHA ÇOK AHŞAP MALZEMELERDEN YAPILAN BU ÜRÜNLER, TERCİH EDİLECEK OLAN MEKÂNA VE YAPILACAK ÇALIŞMANIN TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERMEKTEDİR. ÖRNEĞİN, GÜNÜMÜZDEKİ PROFESYONEL RESSAMLAR ÜSTAT ŞÖVALE TERCİH EDER. RESİM YAPMAYA YENİ BAŞLAYANLAR İSE MASA ÜSTÜ ŞÖVALE KULLANABİLİR.

ŞÖVALE ALMADAN ÖNCE ŞÖVALE TUVAL SİTEMİZE YA DA ŞÖVALE İMAALATHANEMİZE ZİYARET ETMENİZİ RİCA EDERİZ.

İYİ GÜNLERDE KULLANMANIZ DİLEĞİYLE…

ÇANAKCI AHŞAP PROFİL SANAYİ

Ahşap Emprenye Nedir?

Emprenye işlemi, ahşap malzemenin bünyesinde oluşabilecek çürüme ve böcek tahribatı ile yanma, deformasyon ve benzerlerini önlemek amacıyla belirli standartlara göre çeşitli kimyasal maddelerin nüfus ettirilmesidir.

Ahşap malzemenin kullanım yeri ve tasarlanan hizmet türü göz önüne alınarak;

  • Ağaç Türü
  • Emprenye Maddesi
  • Uygulama Yöntemi

Emdirilmesi gereken miktar, Ekteki tabloya göre seçilmelidir. Emprenye maddeleri, üreticisinin özel teknik şartnamesine ve ilgili standardına uygun olarak kullanılmalıdır. Bu teknik şartname kapsamındaki işler için TSE veya TSEK belgesine sahip olması gereken emprenye maddeleri ile TSEK belgesine sahip olan tesislerde emprenye edilmiş olması gereken ahşap malzeme, şantiyede gerekli işaret ve etiketleri tamam olarak bulundurulmalıdır.

Taşıyıcı ahşap yapı malzemesi, ahşap kazıklar ve idarece öngörüldüğü taktirde diğer ahşap malzeme emprenye edilmelidir. Emprenye edilecek malzeme, mümkün olduğu kadar son kullanım boyutlarında seçilmiş kesme – biçme – delme işlemleri tamamlanmış olmalıdır.

Emprenye edilmiş malzemenin sonradan kesilen, delinen yerlerine, ilk uygulanan emprenye maddesi ile uyumlu emprenye maddesi fırça ile sürülmelidir.

Direk, kazık v.b. malzemenin emprenyesinde kullanılabilen Kreozot kokusu, yağlı yapısı ve uyguladıktan sonra ağaç malzeme yüzeyinde akmalar meydana getirildiği için kapalı yaşama hacimlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…

Ahşap Yüzeyin Boyanması

Boyama, ahşabı korumak için kullanılan en yaygın yöntemdir.

Boyadan önce ahşap hava kurusu halinde olmalıdır. Kuru bir ahşap üzerindeki boya hem su emmeyi hem de mantar sporlarının ahşaba girmesini önler. Ancak ıslak bir ahşap boyanırsa, ahşabın kurumasını engeller ve mantarların gelişmesine uygun bir ortam hazırlar, üremeyi ve çürümeyi hızlandırır.

Daha önce mantarlar tarafından enfekte edilmemiş olmalıdır.

Yüzey koruyucu tabaka ahşabın nefes almasını önlememelidir.

Yeterli kalınlıkta ve homojenlikte sürülmeleri ve zaman zaman yenilenmeleri gerekir. Düzenli aralıklarla boyama önemli bir bakım ve koruma işlemidir. İngiltere ve İskandinavya’daki yapılar, geleneksel olarak her 5 yılda bir boyanır.

Lateks Boyalar

Bir dış yüzey eskiden yağlı boya ile boyandıysa iyi cins bir yağlı boya ile tekrar boyanabilir. Lateks yerine yağlı boya tavsiye edilmesinin nedeni, lateksin yağlı boya üzerine uyum göstermemesidir. Çünkü yağlı boya zamanla sertleşmeye devam eder. Lateks boya ise kururken daha çok büzülür ve alttaki boyayı yerinden sökebilir.

Boya Sökme

Tarihi yapılarda, çok gerekli olmadıkça boya sökümü yapılmaması uygun olur. Eğer bezir yağlı boya astar olarak sürülmüşse, yüzeye çok iyi yapışmış olacağından çıkarılmamalıdır. Boya söküleceğinde, mevcut yöntemler içinde ahşaba en zararlı olanı seçmek gerekir. Ayrıca seçilen yöntem ahşabı tahrip etmemeli, gerektiğinde boyayı kat kat çıkararak alt kattaki orijinal boyayı korumalı ve uygulamayı yapan kişilerin sağlına zarar verilmemelidir.

Boya sökümü üç şekilde yapılabilir:

1-Kazıma ve Zımparalama: Sökme işleminde önce bir spatula veya boya kazıyıcı kullanarak boyanın sökülmesine çalışılır. Kazıma işleminden sonra zımparalama başlar.

2-Isı Yöntemi: Isı uygulayarak boyayı yumuşatan sonra kazıyarak ve ardından zımparalayarak boya sökülebilir. Eğer boya ahşaba kadar tümüyle sökülecekse bu yöntemin kullanımı uygundur. Önerilen aletler; özel elektrikli ütü, elektrikli sıcak hava tabancası gibi aletler önerilir. Kullanımı sakıncalı olan aletler ise; primus lambası, bütan gazı, alev lambası gibi.

3-Kimyasal Yöntemler: Kimyasal sökücüler sürüp boyayı yumuşattıktan sonra kazıyıp zımparalayarak uygulanılır. Özellikle çok ince ve girintili çıkıntılı süslememeler, ısı yöntemiyle tümü çıkarılamayan bölgeler ısının erişemediği yarık ve çatlaklar, ısı yüksekliğinden çatlayıp kırılabilecek pencere kayıtları ve vernikler üzerinde yararlı olur. Önerilen yöntemler; solvent esaslı sökücüler, kostik sökücüler gibi yöntemler kullanılır.

Ahşap bir yüzeye nefes alan boya uygulama yöntemi

Nefes alan boya, çok ince gözenekli bir boya olup suyu iticidir, ancak ahşabın nefes almasını (içindeki suyu dışarı atmasını) engellemez. Herhangi bir nedenle ahşap içine giren su eğer ahşabın rutubetini mantarların üreyebileceği bir düzeye çıkarsa mantar tahribatı başlar. Ayrıca su ile genişleyen ahşap boyayı çatlatır ve döker.

Dayanıklılığı 5-7 yıldır. Ayrıca 4 yılda bir, bir kat sürülmesi önerilmektedir. Yarı opak, tam opak ve saydam (vernik) tipleri vardır. Su veya solvent esaslı olabilirler. Solmaz ve elastiktirler.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…

Ahşabın Onarımı

Çeşitli nedenlerle çürümüş, kırılmış, mukavemetini kaybetmiş parçaları bulunan ahşap elemanlar, tarihi yapıların restorasyon ilkelerine göre, hemen kaldırılıp atılamaz. Özellikle süslemeli parçaların olabildiğince fazla bir kısmı korunmalı ve bu amaçla da onarılmalıdır.

Bozulan parçaların kesilip atılarak yeni ahşapla eklemeler yapılması ve parça değişimi

Üzerinde fazla ve önemli süsleme olmayan bazı ahşap yapı öğelerinin çürüyen kısımları kesilip atıldıktan sonra aynı tür ve elyafta ahşapla eklemeler yapılır.  Önce ahşap elemanın basınca, çekmeye ya da eğilmeye mi çalıştığı bulunmalı ve ona göre bir ekleme yöntemi seçilmelidir.eklemelerde parçaların birbirine çok iyi alıştırılması gerekir. Bu tür eklemeler eğer kapı, pencere gibi öğelerde yapılacaksa çok büyük titizlik ister.

Fingerjoint (Ahşap Ekleme)

Eklemeler, ahşap kavelalar yanında tutkal kullanılarak yapıştırılır.

Tutkallama için ahşabın yüzeyi düzgün olmalı ve birleşen parçalar birbirine çok iyi uymalıdır.

Ahşap yüzeyi kirli, tozlu, yağlı olmamalıdır.

Ek yerlerine sürülen tutkal ahşabın gözeneklerine girmelidir.

Genellikle yapıştırılacak her iki parçaya da tutkal sürülmelidir.

Sıkıştırma işlemi olmaksızın kusursuz bir yapıştırma sağlanamaz. Sıkıştırma basıncı, ahşabın liflerini ezmeyecek kadar olmalıdır. Sıkıştırma homojen olmalı ve tutkal kuruyuncaya kadar devam etmelidir.

Yapıştırma lifler doğrultusunda mümkündür. Liflere dik yapıştırmalar uygun değildir.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…

Ahşabın Doğal Kusurları

 Ahşap henüz dikili iken aşağıdaki nedenlerle kusurlar oluşabilir.

Arazi yapısı ,Kuraklık, Güneş azlığı, Güçlü hakim rüzgar, Aşırı rüzgar ve don

Doğal arızaların çoğu uzunlamasına hücrelerin yerel ve ani yön değiştirmesiyle olur. Bunlar;

Budak

Dalların gövde içindeki oluşumlarıdır. Serttir, liflerin yönünü bozar, ahşabı işletmede zorluk çıkartır, mukavemetini azaltır. Daha çok gövdenin üst kısımlarında bulunur. Kaynak budaklar ve Düşer budaklar diye iki türlüdür.

Ur

Yıl halkalarının gövde dışında oluşmasıdır. Dışarı çıkamayan ağaç sürgünü gövdede oluşan bir yarayı kapatmak için ağacın dengesiz büyümesi urlara neden olabilir. Urlu bölümün kereste olarak kullanımı sakıncalıdır.

Oluklu Gövde

Gövde dairesel olmayıp girintili çıkıntılıdır. Bazı ağaç türlerinin özelliğidir(selvi, porsuk, kızıl gürgen gibi). Lifler düzdün olmadığından ahşabın çalışması normal değildir çatlama ve eğilme görülebilir.

Kaçık Öz

Özün merkezde olmaması halidir. Arazi yapısı, hakim rüzgar, dengesiz güneşlenme ve ağacın cinsi(iğne yapraklarda çok görülür) kaçık öze neden olabilir.

Eğri Gövde

Lifler eğri olduğu için çalışması da ona göredir eğri bir gövde ancak eğri bir yapı elemanı olarak kullanılmalıdır.

Burulma

Ağacın aşağıdan yukarıya doğru dönerek büyümesinden olur. Hakim rüzgar ve ağacın cinsi (kızıl çam, ladin, köknar, at kestanesi gibi) burulmaya neden olabilir. Buruk ağacın ahşabı çatlar eğilir.

Yaş Halkası Düzensizliği

Yıl halkası genişliklerinin hep aynı olması düşünülemez ancak çok büyük farkların olduğu arakesitlerde çatlamalar ve çalışma farlılıklarından doğacak eğrilmeler ve yüzey işleme zorlukları söz konusudur.

Soğanlanma(yapraklanma)

Yıl halkaların birbirinden soğan katları gibi ayrılmasıdır. Nedenleri arasında güneşlenme durumundaki ani değişiklikler,özel bir mantar ve bazı ağaç cinslerinin özelliği sayılabilir. (kestane ve köknar gibi) bu tür kereste kullanılmamalı.

Reçine keseleri

Hastalık,böcek mantar tahribine ahşabın tepkisi olabilir. Reçine salgısı boyaya zararlıdır. Bu salgının az olduğu durumlarda yakılarak giderilebilir. Mukavemet azaltır,kururken dönme ve çatlama yapar kesme ve rendelemede zorluk çıkarır.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…

Ahşabın Yapıdaki Kullanımı

Rutubet, toprak ve mikroorganizma etkilerinden fazlasıyla etkilenen doğal ahşap, diğer yapı malzemelerine oranla daha çok korunmaya ve devamlı bakıma muhtaçtır.

Suni ahşap malzemelerde de özellikle üretimlerinde plastik esaslı tutkal kullanılmadığı hallerde suda erime söz konusu olacağı için gerekli korunmanın yapılması ve özellikle birleşim noktalarında sert ağaç veya metal kullanılması yararlıdır.

Ahşap malzemeler yapıya taşıyıcı, kaplama, doğrama, pano yalıtım ve kalıp elemanları olarak yer almaktadır. Ayrıca mobilya elemanı olarak da geniş bir uygulama olanı vardır.

Ahşap Taşıyıcı Elemanlar

 Yapıya açıklık geçmek için kullanılan kirişler, kafes kiriş, kutu kesitli veya tutkallı lamine kiriş elemanları ve kabukları bu guruptadır. Ahşap günümüzde taşıyıcı eleman olarak karkas duvar ve çatı kuruluşunda geleneksel yapı sistemlerine benzer yöntemlerle uygulanmaktadır. Kullanılan ağaç türleri genellikle çam, köknar, ladin, kayın, meşe ve kestanedir.

Ahşap genellikle karkas sistemlerde dikme, köşe dikmesi, taban, payanda, ana kiriş, döşeme kirişi, yavru kiriş, boyunduruk, çatı sisteminde ise tavan kirişi, asma kiriş, yastık, gergi, göğüsleme, kuşak, yalama, baba, damlalık aşığı, mahya aşığı ve mertek adlarında ve çeşitli boyutlarda yer almaktadır. Yapıdaki uygulaması geçme, çivi, bulon veya tutkal gibi elemanlar kullanılarak yapılır.

Ahşap Kaplama Elemanları

Döşeme, çatı örtüsü, tavan, iç ve dış duvar kaplaması olarak yapıya giren doğal ahşap yanında günümüzde ince kaplama levhalar, kontrplak, lif ve yonga levhalarda geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Kullanılan ağaç türleri genellikle çam, köknar, kayın, meşe, dişbudak, gürgen, karaağaç ve cevizdir. Doğal ahşap kaplamalar geçmeli, bindirmeli, yalı baskısı, lambri, parke, mozaik parke gibi çeşitli adlar olmaktadır. Kaplamalar genellikle kör döşemeye ve kadranlara çakılmak veya şap üzerine yapıştırılmak suretiyle yapıdaki yerine uygulanmaktadır.

Ahşap Doğrama Elemanları

Pencere ve kapı kuruluşlarında yer alan ahşap günümüzde de geniş bir uygulama alanına sahiptir. Ahşap pencerelerde, kasa, kanat, kayıt, damlalık gibi, kapılarda da başlık, seren, kayıt ve tabla gibi adlar alan ahşap parçalar genellikle çıralı çam, köknar, meşe, kayın gibi ağaçlardan, tabla kısmı ise kontrplak, kaplama lif veya yonga levha gibi ahşap türleri kullanılarak üretilir.

Ayrıca çıtalı, petek veya kafes dolgu üzerine iki yüzlü kontrplak veya lif levha yapıştırılarak preslenmiş şekline prese kapı adı verilmektedir. Masif kapı ise ahşap kaplama elemanların yan yana birleştirilmesi ile yapılan bir kapı türüdür. Kapı ve pencere doğramalarında birleşme, geçme ve kavala ile yapılmaktadır.

Ahşap Pano Elemanları

Hazır duvar, döşeme ve çatı panoları şeklinde yapıya giren bu tür elemanlarda genellikle suni ahşap kullanılmaktadır. Dolu, boşluklu ve petek sistem adı bilinen ahşap pano sistemler, yapı fiziği açısından her türlü gereksinmeyi karşılayan, günümüzün gelişmiş yapı malzemeleridir. Kalite kontrolü, hız ve ekonomi sağlayıcı nitelikleri ile özellikle konut üretiminde ülkemizde de kullanılması yarar sağlayacak ahşap pano sisteminin çelik, beton veya ahşap karkas arasında metal kenetler kullanılarak uygulaması yapılmaktadır.

Yapıda özellikle suni ahşap malzemelerden talaş ve lif levhaların diğer bir kullanılma alanı da ısı ve ses yalıtımlarıdır. Ayrıca doğal ahşap ülkemizde beton kalıp malzemesi olarak kullanılmaktadır. Doğal ahşap, yapıya merdiven, star gibi elemanlar olarak girmektedir.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…

Ağacın (Kereste) Kurutulması

Ağaçlar, ormanından kesildikten sonra veya kereste haline getirildikten sonra kurutulmalıdır. Eğer ağaç kurutulmazsa iki sakıncası vardır. Biri ağacın çürümesi diğeri ise çalışmasıdır.

Kurutma işlemi, ağaç bünyesindeki suyu uzaklaştırma işlemidir. Bu işlem mutlaka kontrollü yapılmalıdır. Aksi takdirde kerestede çarpılmalara, bozulmalara, çatlamalara neden olabilir. Kurutma iki türlü yapılır; 1. Tabi Kurutma   2. Suni Kurutma

1. Tabii Kurutma

Genellikle iki şekilde yapılır.

a. Tabii hava şartlarında üstü kapalı alanlarda kurutma

b. Vantilatörlerle kurutma

Tabii kurutmanın sakıncaları

  • Kurutma süresi uzundur.
  • İstenilen rutubet derecesine kadar kurutulamaması.
  • Kurutmanın uzun süre olmasından dolayı mantar ve böcek zararlarına uğraması.
  • Kurutmanın uzun süre almasından dolayı sermayenin bağlı kalması, ticari açıdan ekonomik olmaması .

Tabii kurutmanın yararları

  • Büyük bir tesise ihtiyaç göstermez,
  • Ağaç tabii rengini muhafaza eder,
  • Kullanım alanında rutubet alışverişi yapmamasından dolayı, eşyada veya elemanda deformasyon olmaması.

2-Suni Kurutma

Suni kurutma, kereste istifi çevresinden sıcak hava dolaştırılmasıyla kereste bünyesindeki suyun sıcak hava yardımıyla uzaklaştırılması işlemidir. Değişik metotlarla yapılır.

Suni Kurutma Metotları

Kurutma odasında kurutmaKurutma kanalında kurutmaYüksek frekansla kurutmaRadyasyonla kurutmaVakumla kurutmaKimyasal kurutmaÇözücü buharla kurutmaBunlardan en yaygın kurutma metotları, kurutma odası ve kurutma kanalıdır. Basit ve kullanılabilir olması yönünden tercih edilmektedir.

Suni Kurutmanın Faydaları

Kurutma süresi çok kısadır. Bu nedenle mantar ve böcek zararlarına uğramaz.

Kereste istenilen rutubet derecesine kadar kurutulur.

Daha kuru kereste elde edilir.

Suni kurutmanın sakıncaları

Ayrı bir tesis gerektirir.

Kerestede renk değişikliği görülebilir.

Kullanıldığı yerde ortam nemine yakın rutubet olacaktır. Bu da eşyanın ve elemanın rahat çalışmasını engelleyecektir.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…

Ahşap Koruma Yöntemleri

Ahşabın korunması yüzeysel veya derinlemesine koruma şeklinde olabilir.

1) Besinli Suyun Giderilmesi

Fırınlarda veya açık havada kurutmak,

Besin suyunun kısmen de olsa çıkmasını sağlamak için temiz suya sokularak beklemek,

Ahşabın kazanlara konulup, buhar gönderilerek buharlanması,

2) Yüzeyin Koruyucu Maddelerle Kaplanması

Yüzeyin hafifçe yakılarak kömürleştirilmesi,

Eritilmiş zift, asfalt, maden vb. maddeler sürülerek kaplanması,

Kurutulduktan sonra bezir, neft, vernik, boya sürmek,

3) İçerisine Koruyucu Şırınga Edilmesi

Ağaç gövdesine açılan yarıklara çanaklar ile akıtılarak,

Kesik ağaç başlarından basınç ile sokularak,

4) Diğer Metotlar

Ağaç eriyiğe daldırılarak, daldırma usulü ile,

Basınçla ağaca eriyik içirilerek, tam doldurma usulü ile,

Basınçla önce hava sonra eriyik içirilerek, basınçlı hava ile korunması mümkündür.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…

Ahşabın Kusurları

Ahşap içerdikleri kusur bakımından I, II, III sınıf ahşaplar gibi sınıflara ayrılır. Buna göre kusurları şöyle sınıflandırabiliriz. Bu kusurlardan budak, çekme altında çalışan elamanlarda mukavemetin düşmesine neden olur.

1-Yaş halkaları genişliklerinde farklılıklar.

2-Yaş halkalarının merkezden kaçık büyümeleri.

3-Reçine cepleri.

4-Dal yerlerinin oluşturduğu budaklar.

5-Yaş halkaları arasında dairesel çatlaklar

6-Boyuna istikametteki çatlaklar.

7-Öz odunda radyal çatlaklar.

8-Burulmuş lifler.

9-Gövdede burulma, kesme eksenine paralel olmayan lifler.

AHŞAPLARDAKİ  BOZULMALAR

1-Renk Değişimi; Çoğunlukla mantar etkisiyle meydana gelir. Reçinelerde yaş halkalarında mavileşme, kayınlarda sarı lekelerin oluşması olarak göze çarparlar. Aynı zamanda bu lekeli yerler diğer bölgelere göre daha yumuşak dokuludur.

2-Çürüme; Çürümeler genelde mantar etkisiyle ortaya çıkar. Çürüme olan yerler yumuşar, tozlaşır ve zamanla kovuk haline dönüşür. Bu çürümelere, genellikle rutubetli, ışıksız ve hava akımının olmadığı yerlerde depolanan ahşaplarda rastlanır. Bu ortamlar mantarlaşmayı kolaylaştırır. Ahşabın mekanik ve fiziksel özelliklerini olumsuz yönde etkiler.

3-Böcekler; Bazı böcekler odunu yiyerek beslenirler. Bu böceklerin faaliyeti ile ahşabın içinde bir takım boşluk ve kanalcıklar şeklinde böcek ve kurt yenikleri oluşur. Kesitin azalması nedeni ile dayanım düşüklüğüne sebep olan bu gibi oyuklar ahşap için kusur sayılır.

Ahşabı bu zararlardan korumak için civabiklorür, kreosot, bakırsülfat, çinloklorür, krom, arsenik, bor veya flor tuzları yada bezir yapı ile korunmalıdır.

AHŞABA ZARAR VEREN ETKENLER

Mantarlar; Tohumları ormanda, ahşabın kesildiği veya kurutulduğu fabrikada fazla miktarda bulunduğundan yapıya gelen her kerestede yeterli miktarda mantar bulunmaktadır. Ahşabın çürümesine, renginin bozulmasına, lekelenmesine neden olurlar. Renk bozulması ve lekelenmeler ahşabın dayanımını etkilemez. Bazı tür mantarlar ahşabın selüloz veya ligninine hücum ederek ahşabı bozarlar. Ancak rutubetli havada üremeleri mümkün olduğundan ahşap kuru kaldığı veya havalandırıldığı sürece mantar üremesi mümkün değildir. Ahşabın nem alması halinde borucuklar içinde üreyerek çürümesine, yumuşamasına ve mukavemet kaybına sebep olurlar. Bu nedenle kullanılan ahşap rutubet almayacak şekilde yapılmalıdır.

Kurtlar; ahşap içerisine bıraktıkları yumurtalardan çıkan yavrular ahşabı talaş haline getirir. Açtıkları kanalarda süngerimsi ortam oluştururlar. Kanallar genellikle dış yüze kadar çıkmadığından varlıkları vurulduğunda çıkardığı sesten anlaşılır. Bazı zehirli maddeleri bünyeye vermek yararlı sonuçlar sağlar.

Yangın; Yanıcı olan ahşaba ateşe karşı korumanın iki yolu vardır. Birincisi yüksek sıcaklıkları ahşaba yaklaştırmamak için üzerine kireçli, alçılı, killi sıvalarla kaplamak, ikincisi ise üzerini ateş olmayan boyalar ile boyamaktır.Boraks ve alüminyum tuzlu kimyasal sıvıları ahşaba şırınga ederek yangın dayanıklılığı artırılabilir.

* Yrd. Doç. Dr. Osman Ünal Teknik Notlarından Alıntıdır…